Jazz in Rotterdam

Rotterdam neemt een bijzondere plaats in de Nederlandse jazzmuziek in. Rotterdammers zijn jazzliefhebbers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mocht echter geen jazzmuziek worden gespeeld in Nederland. De Duitse bezetter had deze muziek als ‘entartete’ kunst bestempeld en daarmee verboden. Ook waren veel jazzmuzikanten joods of gekleurd, waardoor ze moesten onderduiken. Toch wilden de Rotterdammers hun geliefde muziek niet missen. Ze zochten elkaar op in de wijk Katendrecht, waar nog optredens waren. Deze plek werd gebruikt omdat de wijk verboden terrein was voor Duitse soldaten. De kans om opgepakt te worden was hierdoor een stuk kleiner.

Na de oorlog kwam een nieuwe jazzstijl op: de bebop. Django Reinhardt is in Europa een belangrijke vertegenwoordiger van de bebop. Bebop kenmerkt zich door grilligheid en was dan ook niet zo dansbaar en makkelijk in het gehoor liggend als de oudere jazzstijlen. Ook de manier van presenteren van de artiesten verschilde in grote mate. De grote jazzorkesten maakten plaats voor kleinere bands met modern uitziende artiesten met baardjes en zonnebrillen. Niet voor niets is de Rotterdamse nachtburgemeester Jules Deelder een groot liefhebber van deze stroming. Hij is de belichaming van de bebop die zo’n beetje gelijk oploopt met de beatnik generatie in de jaren zestig. Deelder heeft verder laten zien dat jazz en zijn poëzie moeiteloos samengaan. Al in de jaren zestig organiseerde hij Jazz and Poetry happenings. Maar ook later, toen hij meer in het land optrad met zijn werk, werden zijn gedichten vaak omlijst door jazzmuziek.

Natuurlijk is Rotterdam de laatste jaren als jazzstad vooral bekend geworden door het North Sea Jazz festival. Dit jaar wordt dit legendarische festival voor de zevende keer in Rotterdam georganiseerd. Ook dit jaar wordt als opwarmer voor het festival weer de North Sea Round Town georganiseerd. Twee weken voor het begin van North Sea Jazz kun je in de stad genieten van jamsessies, straatoptreden, master classes en nog veel meer. Thema dit jaar is de Surinaamse jazzmuziek. Op vele verschillende locaties, van huiskamers tot musea, kun je genieten van de beste jazz in town.