Nederlandse Jazz in volgelvlucht

Nederlandse Jazz in volgelvlucht

Na de Tweede Wereldoorlog werd jazz een bloeiende muziekstroming in Nederland. Orkesten als de Dutch Swing College Band en de Dixieland Pipers waren mateloos populair. Vooral steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Haarlem waren in deze jaren erg jazz minded. Later, in de jaren zestig werd jazz ingehaald door rock ‘n roll en popmuziek. Deze werden toen de populaire muziekstijl onder jongeren. Waarschijnlijk was dit omdat deze muziek wat toegankelijker en makkelijker in het gehoor lag. Niettemin ging de ontwikkeling van de jazz verder. Muzikanten als Hans Dulfer en Willem Breuker waren exponenten van de zogenaamde free jazz. Een wat minder toegankelijker jazz, waarin improvisatie een grote rol speelt. Hedendaagse vertegenwoordigers van de Nederlandse jazz zijn onder meer trompettist Eric Vloeimans, zangeres Denise Jannah en saxofonist Benjamin Herman met zijn band de New Cool Collective.

Jazz is nog steeds een populaire muziekstroming in Nederland. Hierbij wordt jazz eigenlijk steeds breder opgevat. Vooral blues, latin, pop en wereldmuziek laten zich goed combineren met jazz en leiden zo weer tot geheel nieuwe muziekstromingen. Dit soort mengvormen zijn vaak erg populair. Ook heeft iedere zichzelf respecterende stad tegenwoordig een jazzfestival. Het best bezochte jazzfestival is natuurlijk het North Sea Jazz festival. Al decennia lang het toonaangevende festival met een zeer uitgebreid programma met de meest uiteenlopende stijlen en muzikanten.

Een nieuw initiatief om de Nederlandse jazz wat meer te promoten op dit festival is het samenwerkingsverband tussen Buma Jazz en het North Sea Jazz festival. Beide werken samen om de Nederlandse jazzmuzikanten op het festival extra onder de aandacht te brengen. Hiertoe wordt Your Guide to Dutch Jazz uitgebracht. Nederlandse jazzmuzikanten worden hierin nader aan het publiek voorgesteld. Door deze promotie hoopt Buma Jazz de Nederlandse jazz meer in de kijker te spelen bij zowel bij de internationale muziekindustrie als de bezoeker van het festival.